Rólunk írták

https://www.gyorplusz.hu/gyor/ujraelesztes-es-baleset-szimulacio-a-szent-gyorgyiben/?fbclid=IwAR1RXUHhRX6eyk1FTv4t_uoCpJAq1wwVhxDIMwyzreWRHri36lK-PU2jJw8

Újraélesztés és baleset-szimuláció a Szent-Györgyiben

FOTÓ: NÉMETH BOGLÁRKA
NÉMETH BOGLÁRKA 
2021.10.18. 14:22

Az újraélesztést gyakorolhatták, és egy baleset szimulációt is megnézhettek hétfőn a Szentgyörgyisek. Az iskolában nem csak az oda járó diákok, de a nyílt napra érkező hetedik-nyolcadikosok is részt vehettek az oktatásokon.

Két autó balesetezett a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskola udvarán. Így mutatták be a diákoknak, mi tévők legyenek, ha egy súlyos és életveszélyes sérülttel találkoznak. A mentési bemutatóban az OMSZ munkatársai mellett az egészségügyi szakon tanuló iskola diákjai is részt vettek.

FOTÓ: NÉMETH BOGLÁRKA

Hummel Noémi az intézmény egészségügyi szaktanára a Győr+-nak elmondta: a hirtelen szívhalálok száma évről-évre nő, ez köszönhető a helytelen életmódnak, de egy alapbetegségnek miatt is bekövetkezhet. A szakember szerint állampolgári kötelesség, hogy segítséget nyújtsunk a bajba jutottaknak, ezt pedig erősíteni kell az iskola saját és az intézmény iránt érdeklődő tanulóiban is.

FOTÓ: NÉMETH BOGLÁRKA

A téti általános iskola felsőseinek nagyon tetszett a bemutató, azt mondták a Győr+-nak: hasznos dolgokat tanultak belőle. Többeket is meggyőztek a látottak és úgy döntöttek a Szent-Györgyiben tanulnának tovább. A már itt tanuló diákok is meg vannak elégedve az intézménnyel. A bemutató végén a tanulók egészen közelről is betekinthettek a mentőautóba, ahol kérdezhettek is a szakemberektől.

 

 

 

A SZÉCHENYI-EGYETEMBE INTEGRÁLÓDOTT A SZENT-GYÖRGYI SZAKGIMNÁZIUM

A felsőoktatási intézmények és az egészségügyi szakképzést folytató szakgimnáziumok integrációját célzó kormányzati döntés részeként a győri Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakgimnázium és Szakközépiskola augusztustól a Széchenyi István Egyetem szerves része lett. Az intézmény igazgatóját, Pákozdi Magdolnát kérdeztük az új helyzettel kapcsolatos várakozásaikról. „Egyetemi polgárok lettünk, a vele járó presztízzsel és felelősséggel együtt” – kaptuk a választ.

Győr, 2019. szeptember 9. – SZEhírek, Nyerges Csaba

 

 

„Iskolánk 1959 szeptemberében nyitotta meg a kapuit, most fogjuk ünnepelni fennállásunk hatvanadik évfordulóját. A két emberöltő alatt nagyon sok változás történt. Ahogy változott a társadalom szerkezete, és amilyen kormányzati döntések érintettek bennünket, a szerint módosítottuk a szakképzésünket. Majer Lajos Vízügyi Szakközépiskolaként például nagyon sok kiváló szakembert adott intézményünk a vízügyi, környezetvédelmi szakmának. Akkoriban még a Bácsai úton volt a székhelyünk, ahol most az Audi-iskola áll. A Szent-Györgyi nevet a kilencvenes években vettük fel, és 2011-ben költöztünk a Cuha utcába. Időközben megszűnt a Petz-iskola, és tőlük vettünk át egészségügyi osztályokat. Az önkormányzat kérésére kezdtük újraindítani az egészségügyi szakképzést, és fejlesztettük az elmúlt tíz évben” – sorolja a Szent-Györgyi iskola mérföldköveit Pákozdi Magdolna.

„Az egyetemi integráció sok előnyt hoz intézményünknek” – vallja Pákozdi Magdolna. Fotó: Májer Csaba József

A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett pedagógus harminckét éve van a pályán, 1995 óta dolgozik a Szent-Györgyiben, és 2008 óta vezeti az intézményt. Németet tanít, és a felnőttoktatásban részt vesz a szakmai idegennyelv oktatásában is.

A Szent-Györgyi diákjai többek között ápolóként, mentőápolóként, klinikai-laboratóriumi asszisztensekként tudnak elhelyezkedni az egészségügyben, vagy mehetnek tovább a felsőoktatásba. Nagyon széles a skála előttük. Nemcsak diplomás ápolók lehetnek, hanem védőnők, szülésznők, gyógytornászok is. Fő irányvonaluk mindenesetre az ápolóképzés, nem véletlenül, hiszen ezen a területen van a legnagyobb hiány az egészségügyben. Háromszáz diákjuk, harminc fős oktatói gárdájuk van, és sok óraadót alkalmaznak. A kórházból érkező orvosok, főnövérek hitelesen, naprakészen adják át az ismereteket.

„Kormányzati döntés eredményként integrálódtunk augusztusban önálló tagintézményként, OM-azonosítóval a Széchenyi István Egyetembe azzal a céllal, hogy a szinergiában rejlő előnyöket kihasználjuk, a közép- és felsőfokú oktatást harmonizáljuk, összehangoljuk az egészségügyi ágazatban. Mindez a nevünkben is megjelenik: Széchenyi István Egyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakgimnázium és Szakiskola vagyunk augusztustól” – mondja az igazgatónő.   

Mivel Győrben és vonzáskörzetében a Széchenyi-egyetem kiemelkedően magas presztízsű intézmény, Pákozdi Magdolna arra számít, hogy az integrációt követően, a beiskolázás során megerősödik a tanulói létszámuk. Ez az első, fontos lépés ahhoz, hogy a diplomás ápoló képzéshez stabil alapokat tudjanak biztosítani.

„Ezen kívül mind a tanulók, mind a tanári kar számára nagyon sok előny származik az integrációból. Az egyetem vezetősége részt vett a tanévnyitó ünnepségünkön, és rektor úr megerősítette, hogy a tanulók és iskolánk alkalmazottjai is az egyetem polgárainak számítanak mostantól, az azzal járó előnyökkel és felelősséggel. Igénybe vehetjük például az egyetemi könyvtár szolgáltatásait. Részt vehetünk egyetemi rendezvényeken, így a Kutatók Éjszakáján, ahol az egyik állomáspontként be tudjuk mutatni a képzéseinket” – hangsúlyozza az intézményvezető, külön kiemelve azt a lehetőséget, hogy az Idegen Nyelvi Oktatási Központ ingyenes nyelvvizsga előkészítő tanfolyamot indít azoknak a szent-györgyis diákoknak, akik a Széchenyi István Egyetemen szeretnének továbbtanulni. Ugyancsak fontos mérföldköveket jelenthetnek az Egészség- és Sporttudományi Karral megkezdett szakmai együttműködések.

„A cél közös: az egészségügy szakdolgozói ellátottságát javítani. Jelenleg kevesen akarják az ápoló hivatást választani, miközben a kórházak tárt karokkal fogadnák őket. Nehéz, felelősségteljes ez a hivatás, de a képzettségi szint növekedésével a fizetés is jelentős mértékben nő, és az egyetemmel közösen vonzó életpályamodellt tudunk felmutatni a diákoknak. Tanulóink iskolánkban olyan hivatástudattal, szakmai alázattal, empátiával, toleranciával, türelemmel rendelkező szakemberekké válhatnak, akik meg tudnak felelni a modern kor kihívásainak, és minden helyzetben meg tudják őrizni emberségüket. Mindazokat a készségeket erősítjük a képzés során, amelyek a segítő szakmák professzionális műveléséhez elengedhetetlenek. Az egyetemi integráció ezen a téren is új perspektívát hozhat” – vallja Pákozdi Magdolna.

 

A Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának humán munkaközössége idén már kilencedik alkalommal rendezte meg a városi disputaversenyt szerdán. A megmérettetésre 8, háromfős csapat érkezett város középiskoláiból. A hagyományoknak megfelelően egy előre meghatározott tételt kellett bizonyítaniuk, illetve cáfolniuk, melyet szakértőkből álló zsűri bírált el.